شاخص های کلیدی عملکرد کسب و کار خود را بشناسید
شاخص های کلیدی عملکرد کسب و کار خود را بشناسید
اولین قدم برای شناسایی وضعیت موجود در هر سازمانی تعریف ” شاخص های کلیدی عملکرد” (Key Performance Indicators) در آن کسب و کار است. شاخص کلیدی عملکرد که به اختصار KPI نامیده می شوند، ارزش های قابل اندازه گیری هستندکه نشان می دهند شرکت تا چه اندازه به شکل موثر به اهداف کلیدی کسب و کار خود دست پیدا می کند. به این معنی که در سطوح بالا و مدیریتی بر عملکرد کلی شرکت تمرکز نموده و در سطح پایین تر ، بر روی فرآیندها در دپارتمان هایی همانند تولید، فروش و بازاریابی تمرکز می کنند؛ همانطور که پیشتر اشاره شد ، چنین رویکردی نشات گرفته از نگرش سیستمی در مدیریت است.
در ابتدا لازم است فرایند های اصلی سازمان با دقت شناسایی شوند. منظور از فرایندهای اصلی آن دسته از فعالیت ها می باشند که مستقیما در ایجاد درآمد برای سازمان نقش دارند. عموما در خصوص هر فعالیت باید شاخص های اصلی برای ارزیابی را مشخص کرد. به عنوان مثال برای سنجش میزان و نحوه عملکرد خط تولید شماره یک در کارخانه خود لازم است KPI های مشخصی را تعریف کنید که از طریق اندازه گیری آن ها قادر باشید وضعیت موجود در آن واحد بسنجید؛ در این مورد شاخص های کلیدی عملکرد می توانند دربرگیرنده شاخص هایی نظیر راندمان ، میزان دوباره کاری ها ، درصد ضایعات و سرانه تولید باشند. به همین شکل برای همه دپارتمان های موجود در سازمان (نظیر فروش ، بازاریابی ، تعمیرات و نگهداری و … ) به صورت جداگانه عمل می شود . در نظر داشته باشید برای تعیین شاخص های کلیدی عملکرد باید به اهداف کسب و کار خود توجه نموده و شاخص هایی را انتخاب کنید که نمود تحقق اهداف سازمان شما در جنبه های مختلف باشند.
در ادامه به معرفی چند شاخص کلیدی عملکرد برای بخش تولید در ” صنایع تولیدی سنگ های ساختمانی ” می پردازیم. توجه داشته باشید که هیچ نسخه جهانشمولی برای مدیریت تمامی سازمان ها حتی در یک جغرافیای خاص وجود ندارد. یعنی هر سازمان با توجه به جمیع اهداف و شرایط خود باید به دنبال نسخه ای بهینه برای مواجه با مسائل پیشرو باشد. آنچه از پیش روی خواننده گرامی خواهد گذشت، کلیاتی حاصل از بررسیهای تیم مدیریتی بخش تولید ( جدا از بخش معادن و فروش ) در یک مجموعه تولیدی و معدنی ، برای شناسایی وضعیت موجود مجموعه ، مربوط به سال 1393 بوده است. نگاهی گذرا به این تجربه ممکن است راهگشای برخی از فعالان این عرصه برای بهبود وضعیت کنونی سازمانشان باشد.
در این مطالعات ” واحد تولید ” به عنوان مجری یکی از فرایندهای اصلی مجموعه مذکور ، در نظر گرفته شده است.